Anneliğe adım atarken bilinmesi gerekenler

Anneliğe adım atarken bilinmesi gerekenler

Hastalarımız gebeliğin başında mümkünse gebelikten 3 ay önce 400 mcg folik asit başlamalılardır.

ilk muayene: Ultrason ile gebelik kesesi (gebeliğin 5-6.haftası) ve bebeğin kalp atımının tespit edilmesini (gebeliğin 7-8.haftası) takiben kan basıncı ve vücut ağırlığı ölçülüp kaydedilir. Gebeliğin riskli gebelik olup olmadığının tespiti için önceki gebeliklere ait bilgiler, bu gebelikte ortaya çıkan şikayetler ve anne adayının daha önce geçirdiği hastalıklar ve ameliyatlar, kullandığı ilaçlar, sigara-alkol kullanımı, çiftlerin ailesinde kalıtsal hastalık olup olmadığı ve eşler arasında akrabalık olup olmadığı sorgulanmalıdır. Açlık kan şekeri, kan grubu ve hepatit testleri istenir.

İkinci muayene: 11-14. gebelik haftalarında vücut ağırlığı ve kan basıncı ölçümü yanında ultrason tekrarı gereklidir. Ultrason ile Down sendromu taraması için ense deri kalınlığı ölçümü ve burun kemiği (nasal kemik) varlığına bakılır; PAPP-A ve f-beta HCG ölçümü için kan alınır. Bu testle Down sendromlu bebeklerin ?’ı tespit edilebilir. Rh – gebelerde IDC testi tekrarlanır.

Üçüncü Muayene:16-18. gebelik haftalarında anne kanında bakılan HCG, östriol ve alfafetoprotein ve inhibin düzeyleri anne yaşı gebelik haftası ile birlikte değerlendirilerek(dörtlü tarama testi)bebeğin Down sendromlu olma riski belirlenir.

Sağlıklı günler diereriz..

  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı 

 Opr. Dr. Gizem Banu BÜYÜKKÜPCÜ

 

Content Gallery

Share on Social Media: